• Frågor och Svar
 • 1. Varför kan man gå så långa sträckor med Villabevattnings droppslang jämfört med slangar med enbart hål i som svettslang eller liknande?

  De svettande / läckande slangarna bygger på enbart hål i slangen, låt vara ibland väldigt små men dock hål.

  Vi använder en Riktig Droppslang. Inbyggt i den finns en begränsande / filtrerande kanal framför varje droppställe med 20 cm avstånd.
  Kanalens utformning avgör hur mycket vatten som släpps ut vid visst tryck, därför viktigt med rätt tryckreglering. Vår droppslang har även en filtrerande funktion i kanalen.

  Fördelen med en riktig droppslang är bl.a att man kan vattna så långa sträckor som 140 m med av odlarna godkänd jämnhet. Beroende på hur länge du vattnar bestäms mängden vatten, dvs. nederbörden du ger. Detta då man vet hur många liter vatten den ger per meter per timma/ per yta.
  Se mer på FAQ no 3 -Hur lång tid skall man ......  Se FAQ No3

  Den droppslang vi använder i våra kit används av proffs i odlingar i hela världen och här kan du se en film hur kanalen framför droppstället fungerar.

  Vill du starta med vår droppbevattning rekommenderar vi att börja med vårt Startkit för droppbevattning.

 • 2. Manual, bruksanvisning, finns det, behövs det?

  Då ingen bevattningsanläggning är den andra sig lik så finns det inte skrivit hur precis du skall göra.

  Men den grundläggande informationen om hur komma igång och bygga vidare får du på sida 2 i broschyren där det finns "Gör så här" och "Annan info och tips". Se även under "Tips & Fix". Se här hur droppstället fungerar.

  Ögna igenom all information vi har på siten och bläddra sen igenom butiken. Att se på artiklar och kit i butiken kan ofta ge tips lösningar som du inte tänkt på. Till Butiken.

 • 3. Hur lång tid är lämpligta att vattna med Villabevattnings droppslang för att ge växterna rätt mängd vatten?

  Droppslangen ger/vattnar ut 5 liter/meter/timma vid ett tryck på 0,6 - 1,0 bar. Vattnar du en hel timma kan man säga att den lägger en nederbörd motsvarande 17 mm nederbörd, vilket är väldigt mycket. Detta räknat på ytan ca 30 x100 cm (1m). Så om man då på denna yta, 0,3 m2 häller 5 litet vatten så blir det ca 17 mm nederbörd. (5/0,3=16,66).
  Sen finns även variationen på myllan. Sandig eller lera… men det går jag inte in på här..
  Förslag är att lägga 3-4 mm. nederbörd per dag. Detta gäller ganska generellt. Så vattna bara 15-30 min. Vill du lägga mer vatten till tex. nyplanterad häck, så vattna hellre 2 gånger om dagen, t.ex. 2 x 30 min. Se här hur  droppstället fungerar.
  Här kommer du till Tips, Fix & Lösningar och här till Startsidan

 • 4. Hur förbereder jag ny eller gammal trädgården för Villabevattnings droppbevattning?

  Om du planerar anlägga en helt ny trädgård med vår droppbevattning kan du fundera på vilka ställen du vill komma åt både med vår droppslang och ev. lådvoltsbelysning och då lägga grova Pem, polyetenslang till dessa ställen.
  Så plantera buskar och blommer, stenläggning och det mesta innan du lägger ut vår droppslang. Det blir bökigt att hantera slangar i samband med plantering och stenläggning.
  Se även vår meny Tips & Fix & Lösningar punkt 7 där vi kallar vår lösningen "Egen blindslang".  
  En slang som inte droppar och som du går med till en annan rabatt/del - sektion som du också vill droppbevattna.

  I befintlig trädgård lägger du ut droppslangen och myllar ner den eller lägger ny mylla på den. Bra med lite ny jord och ner i backen med droppslangen där rötterna är, och där skyddas den även från kråkfåglar och grannens katt…

  Se bilderna 4-12 i vårt Bildarkiv.  Anslut sen även Krukvattning till ev. blomlådor och krukor.

 • 5. Måste man gräva ner droppslangen?

  Nej, inte om man lägger den i t.ex. växthus, men om du lägger i rabatter, häck eller grönsakslandet så bör den ligga nermyllad 10-15 cm. Om kaniner, kråkfåglar, grannens katt/hund får tag i den går den sönder. Dessutom vattnas inte ogräsfrö på jordytan, vatten kommer närmre rötterna, snyggare-den syns inte, osv.

 • 6. Hur långa sträckor kan man vattna?

  Den droppslangen vi använder till villabevattningen ger ett av odlare godkänt flöde upp till 140 m. Har du t.ex. 280 meter häck att vattna kan man mata droppslangen på mitten.

 • 7. Hur mycket droppslang kan man lägga ut i sin trädgård?

  Egentligen så är det flödet i din kran/tappställe som sätter gränsen. Låt oss säga att du har totalt 200 meter droppslang utlagd. Varje meter droppslang ”drar” 5 liter/meter/timma, dvs. 1000 liter per timme, då skall din kran / tappställe kunna ge det. Det innebär att OM du vattnar en hel timma så går det åt 1000 liter vatten, men du vattnar troligen bara 15 min/dag och då blir det 250 liter vatten som går åt för att vattna med 200 meter droppslang.
 • 8. Är det någon risk att trädgårdsslangen mellan timer och tryckregulator släpper i kopplingarna?

  Då en trädgårdslangskoppling släpper beror det ofta på att man stänger av vattnet i ändan (slutet) av slangen. Villabevattningen styrs av timern (till och frånslag) som sitter i början av slangen. Då droppslang och droppknappar alltid är "öppna" och avstängning sker i timern vid kranen så utsätts inte kopplingen i slutet av tryckstöten som slår loss kopplingen.
 • 9. Om trädgårdsslangen mellan timer och tryckregulator går sönder/saboteras….?

  Jo, då blir det blött… MEN inte 24 timmar utan bara den inställda bevattningstiden.
 • 10. Kan man lita på timern?

  Det kan du. Tänk på att trädgårdskomponenter inte skall placeras inomhus (mtp hemförsäkring). Lägger batteriet av stannar den i stängt läge. Sätt i nytt batteri till nästa säsong.
 • 11. Hur rent vatten skall man ha till droppslangen? Kan man ha åvatten/ytvatten?

  Svar: Vattnet bör vara från en borra eller kommunalt dricksvatten. Om du tar annat vatten bör du ha någon typ av filter framför. Det finns lämpliga filter i webbutiken.

 • 12. Jag har en häck i cirkel, kan man böja droppslangen? I så fall, i vilken radie?

  När du har trycket på och böjer droppslangen kommer det till en gräns där slangen "viker" sig. Den går inte sönder men vecket kan vara känsligare. Har du för många veck kan det hindra flödet. Myllar du ner den går det bra att ha något enstaka veck kvar.
 • 13. Vi skall vattna med vatten från sjön/ån. Går det?

  Svar: Risken är att partiklar i vattnet ställer till det dels i droppslangen och dels i tryckregulatorn. Tryckregulatorn har en sil i sitt inlopp. Vill ha koll på hur smutsigt vattnet är kan man göra så här. Köp lite akvariefilterludd. Finns i webbutiken. Det liknar bomull men är av plast. Sätt en tuss framför silfiltret i TypGardenaHanen på tryckregulatorn. Du får då indikering på hur smutsigt ditt ytvatten är. Blir akvariefiltertussen igensatt direkt måste du sätta ett bättre filter framför (se i webbutiken). Har du tur klarar "tussen" sig flera dagar/veckor. Detta förfarande för att inte få ut smuts i droppslangen.

 • 14. Vilket tryck behövs till droppslangen?

  Trycket behöver vara 0,6 - 1,0 (6-10 meter upp) bar, inte högre.
 • 15. Det läcker vid kopplingarna vad gör jag?

  Du har nog dragit kopplingarna för lite eller så var det kallt när man kopplade. Efterdra kopplingarna och använd ev. en polygriptång för att få tag/kraft att spänna. Kolla så det inte är ett droppställe precis i kopplingen.
 • 16. Kan droppslangen ligga kvar i marken över vintern?

  Ja, Villabevattnings droppslang kan ligga kvar över vintern. Glöm inte ta in tryckregulator och timer när vintern närmar sig.

 • 17. Hur känslig är droppslang resp droppknapp för partiklar i vattnet?

  Man bör alltid göra sitt bästa för att förhindra att partiklar kommer ut i systemet. Använder man kommunalt vatten brukar det inte vara några problem. Men vid regnvatten el liknande i tank eller på annat sätt skall man använda lamellfilter framför sitt system. Var försiktig vid montering så du inte får in jord el liknande.   Ett tips…
  Droppknappar är känsliga för smuts/partiklar.  Var noga vid montering så inget kommer in i systemet som kan orsaka fel/stopp i droppknapparna.  Viktigt är också att dess tryckregulator fungerar korrekt så de får rätt tryck och flöde.
  Ett tips är att sätta ihop systemet utan droppknapparna isatta och se till att det sprutar rejält ur de ändar där ni sen sätter droppknapparna.
  Med kokhett vatten i en termos som slangändarna doppas en stund i underlättar monteringen av droppknappen i slangen. Sätt inkommande vatten på den lite större hullingen på droppknappen, bruna sidan med räfflor.

Säker betalning med:

loggor bambora

Villabevattning.se är certiferad av: 

Kontaktuppgifter

Villabevattning.se
Näktergalsvägen 13, SE-272 35 Simrishamn
Tel: +46 (0)705 761 751
E-post:
info@villabevattning.se