De svettande / läckande slangarna bygger på enbart hål i slangen, låt vara ibland väldigt små men dock hål.
Vi använder en Riktig Droppslang. Inbyggt i den finns en begränsande / filtrerande kanal framför varje droppställe med 20 cm avstånd.
Kanalens utformning avgör hur mycket vatten som släpps ut vid visst tryck, därför viktigt med rätt tryckreglering. Vår droppslang har även en filtrerande funktion i kanalen.
Fördelen med en riktig droppslang är bl.a att man kan vattna så långa sträckor som 140 m med av odlarna godkänd jämnhet. Beroende på hur länge du vattnar bestäms mängden vatten, dvs. nederbörden du ger. Detta då man vet hur många liter vatten den ger per meter per timma/ per yta.
Se mer på FAQ no 3 -Hur lång tid skall man ...... Se FAQ No3
Den droppslang vi använder i våra kit används av proffs i odlingar i hela världen och här kan du se en film hur kanalen framför droppstället fungerar.
Vill du starta med vår droppbevattning rekommenderar vi att börja med vårt Startkit för droppbevattning.

Då ingen bevattningsanläggning är den andra sig lik så finns det inte skrivit hur precis du skall göra.
Men den grundläggande informationen om hur komma igång och bygga vidare får du på sida 2 i broschyren där det finns "Gör så här" och "Annan info och tips". Se även under "Tips & Fix". Se här hur droppstället fungerar.
Ögna igenom all information vi har på siten och bläddra sen igenom butiken. Att se på artiklar och kit i butiken kan ofta ge tips lösningar som du inte tänkt på. Till Butiken.

Droppslangen ger/vattnar ut 5 liter/meter/timma vid ett tryck på 0,6 - 1,0 bar. Vattnar du en hel timma kan man säga att den lägger en nederbörd motsvarande 17 mm nederbörd, vilket är väldigt mycket. Detta räknat på ytan ca 30 x100 cm (1m). Så om man då på denna yta, 0,3 m2 häller 5 litet vatten så blir det ca 17 mm nederbörd. (5/0,3=16,66).
Sen finns även variationen på myllan. Sandig eller lera… men det går jag inte in på här..
Förslag är att lägga 3-4 mm. nederbörd per dag. Detta gäller ganska generellt. Så vattna bara 15-30 min. Vill du lägga mer vatten till tex. nyplanterad häck, så vattna hellre 2 gånger om dagen, t.ex. 2 x 30 min. Se här hur droppstället fungerar.
Här kommer du till Tips, Fix & Lösningar och här till Startsidan

Om du planerar anlägga en helt ny trädgård med vår droppbevattning kan du fundera på vilka ställen du vill komma åt både med vår droppslang och ev. lådvoltsbelysning och då lägga grova Pem, polyetenslang till dessa ställen.
Så plantera buskar och blommer, stenläggning och det mesta innan du lägger ut vår droppslang. Det blir bökigt att hantera slangar i samband med plantering och stenläggning.
Se även vår meny Tips & Fix & Lösningar punkt 7 där vi kallar vår lösningen "Egen blindslang".
En slang som inte droppar och som du går med till en annan rabatt/del - sektion som du också vill droppbevattna.
I befintlig trädgård lägger du ut droppslangen och myllar ner den eller lägger ny mylla på den. Bra med lite ny jord och ner i backen med droppslangen där rötterna är, och där skyddas den även från kråkfåglar och grannens katt…
Se bilderna 4-12 i vårt Bildarkiv. Anslut sen även Krukvattning till ev. blomlådor och krukor.

Nej, inte om man lägger den i t.ex. växthus, men om du lägger i rabatter, häck eller grönsakslandet så bör den ligga nermyllad 10-15 cm. Om kaniner, kråkfåglar, grannens katt/hund får tag i den går den sönder. Dessutom vattnas inte ogräsfrö på jordytan, vatten kommer närmre rötterna, snyggare-den syns inte, osv.

Den droppslangen vi använder till villabevattningen ger ett av odlare godkänt flöde upp till 140 m. Har du t.ex. 280 meter häck att vattna kan man mata droppslangen på mitten.





Svar: Vattnet bör vara från en borra eller kommunalt dricksvatten. Om du tar annat vatten bör du ha någon typ av filter framför. Det finns lämpliga filter i webbutiken.


Svar: Risken är att partiklar i vattnet ställer till det dels i droppslangen och dels i tryckregulatorn. Tryckregulatorn har en sil i sitt inlopp. Vill ha koll på hur smutsigt vattnet är kan man göra så här. Köp lite akvariefilterludd. Finns i webbutiken. Det liknar bomull men är av plast. Sätt en tuss framför silfiltret i TypGardenaHanen på tryckregulatorn. Du får då indikering på hur smutsigt ditt ytvatten är. Blir akvariefiltertussen igensatt direkt måste du sätta ett bättre filter framför (se i webbutiken). Har du tur klarar "tussen" sig flera dagar/veckor. Detta förfarande för att inte få ut smuts i droppslangen.



Ja, Villabevattnings droppslang kan ligga kvar över vintern. Glöm inte ta in tryckregulator och timer när vintern närmar sig.

Man bör alltid göra sitt bästa för att förhindra att partiklar kommer ut i systemet. Använder man kommunalt vatten brukar det inte vara några problem. Men vid regnvatten el liknande i tank eller på annat sätt skall man använda lamellfilter framför sitt system. Var försiktig vid montering så du inte får in jord el liknande. Ett tips…
Droppknappar är känsliga för smuts/partiklar. Var noga vid montering så inget kommer in i systemet som kan orsaka fel/stopp i droppknapparna. Viktigt är också att dess tryckregulator fungerar korrekt så de får rätt tryck och flöde.
Ett tips är att sätta ihop systemet utan droppknapparna isatta och se till att det sprutar rejält ur de ändar där ni sen sätter droppknapparna.
Med kokhett vatten i en termos som slangändarna doppas en stund i underlättar monteringen av droppknappen i slangen. Sätt inkommande vatten på den lite större hullingen på droppknappen, bruna sidan med räfflor.

Säker betalning med:
Villabevattning.se är certiferad av:
Kontaktuppgifter
Villabevattning.se
Näktergalsvägen 13, SE-272 35 Simrishamn
Tel: +46 (0)705 761 751
E-post: info@villabevattning.se